Constructieve opbouw

Bij het bouwen met hout zijn er 2 bouwmethodes mogelijk:

Balloon systeem
Bij dit systeem lopen de wanden door en hangen de vloeren en platte daken ertussen. Dit is in praktijk de makkelijkste methode om luchtdicht te bouwen omdat de luchtdichte laag langs de binnenkant van de wanden doorloopt en aansluiting maakt met het dak (linker afbeelding).

Platform systeem

Bij dit systeem liggen de vloeren en platte daken op de wanden waardoor de wanden niet doorlopen. In praktijk is dit systeem voor bijbouwen handig te hanteren maar voor een woning of bouwen met meerdere verdiepingen iets minder en heeft dit wat meer werk nodig op luchtdichting (rechter afbeelding).

Stijlen / Ribben

Bij het maken van de wanden, vloeren en daken zijn er diverse materialen mogelijk om te gebruiken. De meest gebruikte en ook de meest bekende zijn de houten naaldhout kepers (ook wel SLS of CLS genoemd). In opmars is ook het gebruik van engineerd wood (bijvoorbeeld FJI en LVL). Het gebruik van FJI of LVL geeft grotere mogelijkheden omdat hiermee grotere overspanningen gemaakt kunnen worden bij vloeren of daken maar ook bij wanden meer constructieve mogelijkheden biedt.
Een andere mogelijkheid is het bouwen met CLT (cross laminated timber). Hierbij worden meerdere lagen hout samen gebracht tot 1 pakket (in zowel gelijmde als zonder lijm gebruikte versie) die dan als wanden, vloer of dak elementen gebruikt kunnen worden. CLT word veelal gebruikt in de bouw voor gebouwen met meerdere verdiepingen zoals appartementen of kantoor gebouwen en nog weinig gebruikt voor woningbouw.

Hierbij enkele links met meer informatie:

- FJI Finnjoist liggers

- Kerto LVL Metsäwood

Beplatingen

De meeste gebruikte soort beplating is OSB. Deze worden in diverse diktes en afmetingen geproduceerd waardoor dit een geschikte plaat is om op wanden, vloeren of daken te verwerken. OSB kan ook op de wanden gebruikt worden als luchtdichte laag, door de naden af te plakken met bijvoorbeeld de Siga tapes. Een voorbeeld is de Smartply OSB3 die gebruikt kan worden.
Bij hellende daken kan ook aan de onderkant een OSB plaat voorzien worden zodat deze dezelfde functie krijgt als op de wanden.

Naast OSB zijn ook multiplex of underlayment veel gebruikte platen. De keuze ligt vooral bij het bekijken welke functie de beplating heeft en hoever de afwerking hiervan gaat worden. Wordt de plaat verder afgewerkt/weg gewerkt dan is de OSB plaat vaak een beter alternatief terwijl als het zichtwerk betreft een Multiplex vaker een mooier resultaat geeft.
Naast de hiervoor genoemde beplating is er ook een mogelijkheid om LVL te gebruiken als er meer stijfheid aan een constructie gegeven moet worden (kerto-Q LVL bijvoorbeeld).

Daarnaast kan met Kerto-Ripa elementen nog meer oplossingen geboden worden binnen het bouwen met hout, voornamelijk in de utiliteitsbouw of speciale constructies. Kerto-Ripa elementen zijn vervaardigd uit kerto-S ribben en de bovenplaat in Kerto-Q welke constructief verlijmd worden.

Leidingen

In de houtskeletbouw worden net als de traditionele bouwen alle leidingen weggewerkt. Omdat met een luchtdicht systeem gewerkt word, zal er meestal een leidingspouw gecreëerd worden met leidingspouw kepers of met een houtvezel plaat (Gutex Thermo-Install bijvoorbeeld). In de vloeren kunnen buizen voor ventilatie of riolering/sanitair weg gewerkt worden, enkel is het altijd aan te bevelen om niet met leidingen door het luchtdichte scherm (OSB of dampscherm folie) te gaan van platte of hellende daken. Enerzijds om luchtlekken te voorkomen maar ook om condensatie te voorkomen.